Viimeinen oikea rikosetsivä

The Last Detective, 1991
Suomennos Risto Raitio
ISBN 952-5410-05-6
Sidottu, 383 s., ilm. 3/2002
Hinta Ovh 27 €
Vuosi 2002

Viimeinen oikea rikosetsivä aloittaa nykyaikaan sijoittuvan sarjan, jonka päähenkilö on ruumiiltaan muhkea ja tavoiltaan itsenäinen rikostarkastaja Peter Diamond. Tämä viimeinen klassinen rikostutkija arvostaa perinteistä poliisin jalkatyötä ja suhtautuu epäluuloisesti uuden ajan elkeisiin kuten tietokoneisiin ja valkotakkisten miesten dna-analyyseihin. Diamondin toimintatavat koettelevat jo ennestään kitkaisia suhteita esimiehiin.

Kirjan näyttämö on viehättävä Bathin kaupunki, erityisesti sen läpi virtaavan joen patorakennelma ja kaupungille nimen antanut roomalaisaikainen kylpylä. Bathissa vastentahtoisesti asuneen kirjailija Jane Austenin ennestään tuntemattomilla kirjeillä on tärkeä roolinsa.

Järvestä löytyy nuoren naisen alaston ruumis. Vainajan henkilöllisyys selviää, mutta tutkijoille ei helposti paljastu miksi hänet tapettiin tai edes missä, saati kuka hänet otti hengiltä. Ennen jutun loppua Peter Diamondin henkilökohtainenkin turvallisuus joutuu monella tavalla vaaraan.

Suomalaisille lukijoille englantilainen Peter Lovesey on tuttu takavuosien historiallisista dekkareistaan. Viimeinen oikea rikosetsivä on hänen ensimmäinen nykyaikaan sijoittuva dekkarinsa ja se tuotti hänelle Yhdysvalloissa arvostetun Anthony-palkinnon. Kotimaansa rikoskirjailijoiden yhdistykseltä hän on saanut alan korkeimman kunnianosoituksen, Cartierin timanttitikarin.

Rikostarkastaja Diamondin poukkoilevaa uraa on nyttemmin seurattu puolen tusinan kirjan verran, sarjan raameissa mutta kaavaan kangistumatta.

 

Arvioita

”Viimeinen oikea rikosetsivä on laadukas perinteisen poliisiromaanin edustaja. Toivottavasti ei viimeinen lajiaan.”
Tapio Nevala, Lapin Kansa

”Brittiläisestä laadusta on kyse, kaikkinaisesti.”
Jorma Heinonen, Keskisuomalainen

”Brittiläisestä laadusta on kyse, kaikkinaisesti.”
Jorma Heinonen, Keskisuomalainen

”Diamondin henkilöhahmon kehitys jää nähtäväksi seuraavissa kirjoissa. Vaikka hän ei henkilönä tule kovin lähelle, kirja on varsin laatuisa sarjan avaus.”
Marja Kuparinen, Kirkko ja kaupunki

”Lovesey on kehittänyt kirjaansa mahtavan juonen. Ilmoittautukoon hän, joka on keksinyt loppuratkaisun ennen loppuhuipennusta.”
Hannu Hurme, Kansan Uutisten Viikkolehti

”Viimeinen oikea rikosetsivä on taitavasti kirjoitetu rikostarina, joka koettelee myös lukijan omaa taitoa ratkaista mysteeri. — Kuten juoni, myös päähenkilö on rakennettu taitavasti.”
Marika Koskilahti, Pohjalainen

”Perinteisten salapoliisikirjojen ystäville oikea aarre.”
Jaana Karjalainen, Hyvinkään Sanomat

”[Diamond] on oikutteleva, tiuskiva ja purnaava maanvaiva. Sivuhenkilönä häin voisi mennä, mutta että päähenkilönä, johon pitäisi samastuakin… no, särmää ainakin riittää. — Silti tai juuri siksi jään uteliaana odottamaan seuraavaa Diamond-suomennosta.”
Tuomo Karhu, Turun Sanomat

”On hienoa, että kustantamoiden kartastolle on ilmestynyt tällainen helmi kuin Blue Moon. Se tekee laadukkaita kirjoja, käyttää asiansa osaavia suomentajia ja pitää kiinni tärkeistä periaatteista, esimerkiksi siitä, että kaikki sarjat pyritään kääntämään siinä järjestyksessä kuin ne ovat alkukielellä ilmestyneet. … Kokonaisuutena Viimeinen oikea rikosetsivä on hyvä dekkari, taattua brittiläistä laatua, muistiini palautui, miksi nuorempana pidin Loveseystä.”
Antti Turunen, Ruumiin kulttuuri

”Kirjasta voisi hyvin kuvitella brittiläisen laatudekkarisarjan, siksi vahva persoona Peter Diamond on. … Viimeinen oikea rikosetsivä on tasaisen laadukasta kirjallisuutta. … Blue Moon iskee hankalaan rakoon. Jos Suomessa jotain kustannetaan, niin dekkareita. Tästä huolimatta kustantamo on löytänyt kiinnostavan linjan kiitokseen saakka.”
Marko Ikävalko, Radio Kantti