Viime henkäykseen

Every Breath You Take, 1994
Suomennos Tiina Ohinmaa
ISBN 952-5410-11-0
Sidottu, 266 s., ilm. 3/2003
Hinta Ovh 26 €
Vuosi 2003

Norfolkin rannikolla sijaitsevan viihtyisän viikonloppuasumuksen ylle on levittäytymässä tumma varjo ja nurkkiin hiipimässä pelko. Mökin omistavat yliopistomaailmasta yksityisetsiväksi siirtynyt Laura Principal ja collegen kirjastonjohtaja Helen Cochrane. Uhan tuo mukanaan mökin vuokralaiseksi havitteleva Monica Harcourt, taiteiden laitoksen lehtori ja lupaava kuvataiteilija.

Pelko osoittautuu aiheelliseksi, ja tapahtumat lähtevät liikkeelle. Laura ei voi olla sekaantumatta asioihin ja tutustuu niitä penkoessaan Monican opiskelijoihin ja työtovereihin, tapaa hallintopuolen ihmisiä ja kohtaa poliitikon puheiden ja tekojen ristiriidan. Tutkimuksissa on avuksi Cambridgen rikospoliisin ylikonstaapeli Nicole Pelletier, joka on Lauran entinen oppilas.

Cambridgen yliopistokaupunkiin, Lontooseen ja Norfolkin maaseudulle sijoittuva tarina ottaa vauhtinsa usein pimentoon jäävistä työyhteisöjen ongelmista ja kiristää jännityksen kohti loppuratkaisua.

 

Arvioita

”Millainen rikoskeitto syntyy, kun samaan pataan heitetään ripaus englantilaista maalaisidylliä, hyppysellinen yliopistomaailman karuutta ja yksi nerokas naisetsivä? Lopputulos on hitaasti sulavaa, mutta sympaattisesti mahan täyttävää murhasoppaa.”
Hanni Maula, Ilta-Sanomat

”Michelle Springin Viime henkäykseen osoittaa todeksi sen, miten naisen kirjoittamissa rikosromaaneissa on hyvin usein moniulotteisuutta ja viehättävää arjen kuvausta. … Hyvä tarina, sen monipuoliset ystävyyssuhteet ja terve arki luovat yhdessä nautittavan kirjan, jolle toivoo pikaista jatkoa.”
Marja Kuparinen, Kirkko & Kaupunki

”… Blue Moon pitää jälleen kiinni laadusta. Springin kirja on oiva valinta käännösdekkariksi. Lopputuloksesta kiitoksen ansaitsee myös suomentaja Tiina Ohinmaa.”
Markku Peltonen, Hämeen Sanomat

”Vaikka ns. jännitys – sitähän on niin monenmoista – ei olekaan Springin dekkarin ydintä, action-vauhdikkuus syntyy huolellisesta rakenteesta, terävistä oivalluksista sekä maukkaasta kielestä.”
Jorma Heinonen, Keskisuomalainen

”Murhan selvittämiseen tähtäävän palapelin laidoilla Viime henkäykseen on selkeästi ihmissuhderomaani. … Kaiken kaikkiaan kelpo alku. Odotetaan vielä parempaa.”
Liisa Koskinen, Ruumiin kulttuuri

”Viime henkäykseen on terävä, viihdyttävä, oikeamielinen ja huolellisesti rakennettu kirja.”
Times Literary Supplement

”Laura Principal on yksi nykyrikoskirjallisuuden kiehtovimmista ja vakuuttavimmista etsivistä.”
Ian Rankin

”Laura Principal on Britannian suurenmoisin naisyksityisetsivä.”
Val McDermid

”Kirjassa on todella hyytäviä pohjavirtoja ja ennen muuta se saa lukijan aidosti koukkuun.”
Michael Dibdin

”Hyvin kirjoitettu kirja, pitää lukijan otteessaan sivulta toiselle ja joka rivillä … lämmin mutta samalla vakavan karmiva.”
Frances Fyfield