Vaikeneva nainen

Judinnans tystnad, 2000
Suomennos Laura Jänisniemi
ISBN 952-5410-08-0
Sidottu, 284 s., ilm. 8/2002
Hinta Ovh 25 €
Vuosi 2002

Ester on yli kahdeksankymmenen, Tomas nuori. Eräänä sunnuntaiaamuna he sattuvat vastakkain Göteborgin kadulla. Ester ottaa käsilaukustaan vanhan saksalaisen sotilaspistoolin ja ampuu nuorukaisen kuoliaaksi.

Ester vaikenee kaikesta tapaukseen liittyvästä, vaikka muuten suostuu keskustelemaan. Oikeuspsykiatri Hanna Skogholmin tehtävänä on selvittää miksi Ester tappoi miehen, johon hänellä ei näyttänyt olleen mitään aikaisempaa yhteyttä.

Hanna Skogholm lähtee seuraamaan Esterin elämää taaksepäin ja saa selville, kuinka tämän lapsuus Puolassa, kokemukset Kööpenhaminassa sodan aikana ja pako Juutinrauman yli Ruotsiin kietoutuvat nykyaikaan. Esteriä uhannut äärioikeistolaisuus ei ole kuollut, ja myös Hanna Skogholm perheineen joutuu kohtaamaan sen uhkan.

 

Arvioita

”Westerberg on kirjoittanut erinomaisen psykologisen trillerin, joka kilpailee sentimentaalisuudessa parhaiden Liza Marklundin dekkareiden kanssa. Lisäksi teoksessa on yhteiskunnallista analyysia ja erinomaista ihmissuhdekuvausta.”
Olli Mäkinen, Pohjalainen

”Omintakeinen ja suggestiivinen saundi on Sven Westerbergin vaikuttavassa dekkarissa Vaikeneva nainen. Kirja on sellaisen lukijan mieleen, joka ei pidä räiskyttelystä eikä ruhjovista äkkikäänteistä.”
Jouko Tallimäki, Etelä-Suomen Sanomat

”Romaanin tekee kiinnostavaksi omalaatuinen ja hiljainen Ester, jonka äänenä Skogholm joutuu olemaan. Rikosromaania on kuitenkin eniten kirjan sivujuonessa, joka vie Skogholmin ruotsalaisen äärioikeiston tappolistalle.”
Saara Kesävuori, Aamulehti

”Vaikeneva nainen kertoo ihmisen tärkeistä perusasioista, kiehtovasti ja ajatteluttavasti. Jännitys on pohdiskelevaa ja, ennen kaikkea, vakavasti otettavaa kirjallisuutta.”
Jorma Heinonen, Keskisuomalainen

”Vaikeneva nainen on laadukas mutta myös hämmentävä. … [Siinä] on taitavasti rakennettu juoni, kolme toimivaa kertojanäkökulmaa ja vieläpä yhteiskunnallinen sanoma ilman sormen heristelyä. Romaanissa pohdiskellaan kunnianhimoisesti historiaa, kertomusten merkitystä ja yksilön suhdetta jumalaan ja traditioon.”
Tero Koistinen, Ruumiin kulttuuri

”Sven Westerbergin toinen suomennos on hyytävän hyvä. Vaikeneva nainen on aivan loistokas osoitus siitä, miten rikoskirjallisuuden kautta voi tehokkaasti kuvata yhteiskunnallisia ilmiöitä. Westerberg on taitava kirjoittaja, joka samassa kirjassa pystyy kuvaamaan ihmisiään kaunokirjallisella tarkkuudella ja luomaan pirullista jännitystä.”
Kai Hirvasnoro, Kansan Uutiset Viikkolehti

”Sven Westerbergin Vaikeneva nainen jatkaa Jumalan kauhistuttavan poissaolon linjaa: ilmavaa otteessaan pitävää tekstiä. … Kirjan riveillä on paljon yllätyshelmiä. Käsitellessään muukalaisuuden ja erillisyyden vaikutusta ihmiseen Vaikeneva nainen puhuu tärkeistä asioista. … Kiehtova kirjailija, hieno kirja, jonka sivuille tekee mieli palata toisenkin kerran.”
Marja Kuparinen, Kirkko & kaupunki