Ruusunnuppuja vainajalle

Suomennos Risto Raitio
ISBN 952-5410-25-0
Sidottu, 363 s.
Ilm. 3/2005
Hinta Ovh 27 €
Vuosi 2005

Elinkautisvanki John Mountjoy onnistuu pakenemaan vankilasta ja ryhtyy äärimmäisiin keinoihin saadakseen murhatuomionsa kumotuksi.

Mountjoyn toimitti linnaan rikostarkastaja Peter Diamond, nyttemmin entinen rikostarkastaja, sillä hän lähti poliisista ovet paukkuen. Niukka leipä irtoaa sekalaisista töistä, baarimikkona, tavaratalon joulupukkina ja ostoskärryjen kerääjänä, niin että kun vähäpuheiset poliisit kiidättävät hänet keskellä yötä Bathiin, hän ei ole pelkästään ärtynyt.

Diamond suostuu Mountjoyn vaatimaksi välittäjäksi, mutta ei ilmaiseksi. Poliisijohto joutuu sallimaan Diamondin avata uudelleen ruotsalaisen toimittajan murhajutun. Hän joutuu tutkimuksissaan nyhjäämään lähes tyhjästä ja tekemään työnsä moninaisissa ristipaineissa. Niitä lievittää yllättävänkin sujuva sopeutuminen yhteistyöhön nuoren ja etevän naiskomisarion kanssa. Alkaa jännittävä kilpajuoksu aikaa vastaan.

Juonenkuljetuksen mestari Peter Lovesey kokeilee Diamond-sarjan raameissa kiinnostavasti useampaa dekkarin alalajia. Ruusunnuppuja vainajalle on sarjan toinen suomennos. Teos palkittiin Britanniassa Hopeatikarilla ja oli Yhdysvalloissa Edgar-palkinnon viiden ehdokkaan listalla

”Taattua kamaa taas englantilaiselta harvaan, siksikin kai niin laatutavaraa tuottavalta kirjoittajalta. … Lovesey on mestari juonen tekijänä. Se on jo tiedossa meillä, jotka olemme lukeneet hänen esikoissuomennoksensa Viimeisestä oikeasta rikosetsivästä. Siinä oli loistava loppukohtaus kaiken kruununa. Samaan Lovesey yltää taas. Jälleen voi sanoa, että juksata taitaa hän, joka väittää osanneensa arvata loppukohtauksen kulun.”
Hannu Hurme, Kansan Uutiset Viikkolehti