Ristitulessa

No Good Deed, 2001
Suomennos Osmo Saarinen
ISBN 952-5410-14-5
Sidottu, 347 s. Ilm. 10/2003
Hinta Ovh 27 €
Vuosi 2003

Glasgowissa toimivan erikoisosaston komisario Orla McLeod ei säästä itseään suorittaessaan tehtävää valehenkilöllisyyden turvin. Peite paljastuu, Orla ja yhdeksänvuotias Jamie Buchanan pelastuvat, mutta Jamien äiti sekä Orlan ystävä ja työtoveri Luke saavat surmansa.

Erikoisosaston ryhmä on tiiviisti yhteen hitsautunut ja luottaa toisiinsa, mutta epäilee tietojen vuotavan jostakin. Jamie on nähnyt Luken tappajan, taitavan ja muuntautumiskykyisen rikollisen jonka jäljillä erikoisosasto on. Piilossa Orlan äidin luona Skotlannin Ylämaiden rannikon pikkukylässä Orla ja kovia kokenut poika rakentavat luottamussuhdetta, ja samalla aukeaa Orlan oma traaginen perhehistoria. Pohjois-Irlannin väkivaltainen lähimenneisyys alkaa elää Glasgowin nykyrikollisuuden taustalla, ja tapahtumat huipentuvat tilien selvittämiseen moraalin harmailla alueilla.

 

Arvioita

”Ensimmäinen Scott-suomennos Ristitulessa esittelee kirjailijan parhaat avut: kyvyn rakentaa tiiviitä ja intensiivisiä kohtauksia, liikuttaa lukijan tunteita ja lyödä hänet lopuksi ällikällä.”
Juha Virkki, Kouvolan Sanomat

”Huumeet, Irlannin tilanne, lapsen pelastaminen ja soluttautumiset tekevät Scottin juonesta monimutkaisen, mutta hän kokoaa sen sujuvasti yhteen. Henkilöt ovat sympaattisia koviksia, pieni henkisesti vammautunut poika uskottava.”
Tuula Kärki, Kansan Uutiset Viikkolehti

”Avaus ei ole lainkaan hassumpi, sillä Scott on taitava miljöön ja ihmissuhteiden kuvaaja.”
Marja Sulin, Iltalehti

Tummana, tiiviinä ja terävänä Manda Scottin trilleridebyytti tempaa lukijansa pinteeseen, joka tiukentuu kuin kuristusotteeksi. Tässä peräänantamattomassa romaanissa ei ole sanaakaan liikaa, ja sellaisena se onnistuu osoittamaan rakkauden syvän voiman. On ilo lukea näin älykästä, suoraa ja taitavasti rakennettua kirjaa.”
Val McDermid

”Mukaansa tempaavaa luettavaa ensimmäiseltä sivulta järkyttävään loppunäytökseen.”
Denise Mina

”Ristitulessa on polttavan väkevä, tummasävyinen ja samalla kohottava trilleri. Se on ’jo huippuluokan saavuttaneen’ kirjailijan unohtumaton saavutus.”
The Times

”Manda Scott hallitsee kontrastit. Ristitulessa on toisaalta Glasgowin pimeän puolen lohduttomuuden korkeaa veisua, toisaalta huora-, huume- ja rikolliskortteleissa kasvaneen pojan tutustumista toisenlaiseen maailmaan vuorten, lumen ja meren maisemissa. Teos on yhdenlainen kehitystarina siipirikosta, joka kasvaa ehyeksi luottamuksen ja kiintymyksen ilmapiirissä. — Ristitulessa on tumma, tiivis ja tehokas. — Manda Scottilla on vankka ote kuvaamiinsa ihmisiin ja ilmiöihin, syihin ja seurauksiin. Kirjailijalla on yksinkertaisesti tarina hallussa.”
Tapio Nevala, Lapin Kansa

”Scott kuvaa hyvin omaan maailmaansa vetäytyneen kaupunkilaispojan intensiivistä antautumista tähän uuteen maailmaan, olipa sitten kyseessä hiljainen luminen vuoristomaisema, koira, jäniksen kallo tai Orlan muuttuminen narkkarinaisesta rikoskomisarioksi. — Scott kuljettaa juonta taitavasti alamaailman ja vuoristomaailman välillä.”
Maarit Piipponen, Helsingin Sanomat

”— Ristitulessa on moderni rikosromaani, jossa yhdistyvät yhteiskunnallisesti polttavat kysymykset, tiimityöskentelyyn ja virkavaltajohtamiseen liittyvät bysanttilaiset juonittelut, henkilökohtaiset ristiretket ja identiteettiongelmat. — Kuuluipa romaani jopa tämän vuoden Edgar-ehdokkaiden joukkoon paras romaani –sarjassa, ja sinne se epäilemättä ansaitsikin kuulua, sen verran mainiosti Scott punoo juoniverkkoaan ja liikuttelee henkilöitään niin urbaaneissa olosuhteissa kuin skottilaisessa lumi-idyllissäkin.”
Janne Mäkelä, Ruumiin kulttuuri

”Scottin teos on koskettava, riipaiseva ja lämmin. — Kirjan väkevä elämän maku, rakkauden ja vihan kuvaus sekä tiivis tunnelma tekevät siitä vahvan lukuelämyksen.”
Ari Haasio, Aamulehti

”— ensimmäinen Scott-käännös on intensiivisesti mukaansavievää kerrontaa —”
Jorma Heinonen, Keskisuomalainen