Ristinolla

Knots and Crosses, 1987
Suomennos Heikki Salojärvi
ISBN 952-5410-03-X
Sidottu, 239 s., ilm. 10/2001
Hinta Ovh 24 €
Vuosi 2001

John Rebus on Edinburghin rikospoliisin ylikonstaapeli. Hän on keski-ikäinen, kokenut avioeron, juo ja tupakoi liikaa ja suhtautuu esimiehiinsä omapäisesti. Samoja ominaisuuksia löytyy monista rikoskirjallisuuden poliisesita, mutta Rebus on lajin ensimmäisiä ja jo tässä sarjan aloitusteoksessa monikerroksisimpia edustajia. Skottipoliisissa on pohjoisen melankoliaa ja punkin ja rockin raivoa, hän on kurja syntinen jota maailma koettaa murjoa, uskovainen vailla uskontoa.

Ristinollassa Edinburghissa murhataan nuoria tyttöjä, ja kaupunkilaiset uhkaavat joutua joukkohysterian valtaan. Rebus on yksi jutun tutkijoista ja alkaa saada työhön ja kotiin viestejä: kirjelappuja, solmittuja narunpätkiä ja ristiksi sidottuja tulitikkuja. Murhaajako niitä lähettää? Mitä hän haluaa kertoa? Mitä Rebusin pitäisi ymmärtää?

Vastauksen löytäminen edellyttää sukellusta syvälle Rebusin oman menneisyyden synkimpiin hetkiin, ja vastaus nostattaa karvat pystyyn ja ihon kananlihalle.

Ian Rankin on yksi Britannian luetuimmista ja arvostetuimmista rikoskirjailijoista. Ristinolla on ensimmäinen teos sarjassa, jonka päähenkilö on John Rebus, Ristinollassa vielä ylikonstaapeli, Kuurupiilossa jo komisario. Rankinin kirjoista tehty tv-sarja Rikostarkastaja Rebus, pääosassa John Hannah, on nähty Suomessa Nelosella.

 

Arvioita

”Rankin on taitavasti luonut kirjalliselle luomukselleen myös perustellun taustan, joten Rebus on omassa rikkinäisyydessä sympaattinen ja uskottava.”
Kyllikki Niiranen, Etelä-Suomen Sanomat

”Rankin punoo taitavan, loppua kohti tihenevän juonen.”
Tapio Nevala, Lapin Kansa

”Eronnut, alkoholisoitunut, keski-ikäinen poliisimies on päähenkilönä kulunut. Rankinilla on takataskussa jippo, jolla tästä saa ristiriitaisen ja kiinnostavan.”
Jaakko Puolimatka, Kaleva

”[Chandlerin Philip] Marlowen kaltaisista romaanihahmoista Rebusin erottaa ehkä se, että Rebusilla on oikea menneisyys Edinburghissa, hänellä on oikeita sukulaisia, rakastettuja ja unohdettuja, hän kohtaa oikeita ihmisiä lainkäytön ja lain rajan kaikilta alueilta.”
Kyösti Salovaara, Ruumiin kulttuuri

”Sarjan aloittavan Ristinollan taakka on liian myöhään tullut suomennos … Toisaalta sarja kehittyy sen verran mielenkiintoiseksi, että myös sen avaus ansaitsee tulla suomennetuksi.”
Maarit Piipponen, Helsingin Sanomat

”Kirjailijan teksti on piheydessäänkin laadukasta, joten rivinvälitkin ovat hyvin käytössä. Dialogia myöten sujuva kerronta sekä tylynkin maailmankuvan raoista silloin tällöin pilkahtava erikoinen huumori täydentävät kokonaisuuden.”
Johanna Rossi, Keskisuomalainen

”Rankin on taitavasti luonut kirjalliselle luomukselleen myös perustellun taustan, joten Rebus on omassa rikkinäisyydessä sympaattinen ja uskottava.”
Kyllikki Niiranen, Etelä-Suomen Sanomat

”Kirja ei jää yöpöydälle kesken.”
Tiina Vahtera, Ilta-Sanomat