Pimeyden virta

River of Darkness, 1999
Suomennos Jaakko Kankaanpää
ISBN 952-5410-07-2
Sidottu, 413 s., ilm. 8/2002
Hinta Ovh 28 €
Vuosi 2002

Kesä 1921 on sodanjälkeisistä kaunein. Kesäpäivän rauhan rikkoo maalaiskartanossa paljastunut raaka joukkomurha. Osa poliiseista pitää tapausta väkivaltaisena ryöstönä, mutta omien sotakokemustensa valossa Scotland Yardin komisario John Madden päättelee tekijän raiteiltaan suistuneeksi psykopaatiksi. Ja on oikeassa: uhrit eivät olleet ensimmäiset eivätkä viimeiset.

Pimeyden virta on psykologisesti vakuuttava kertomus sodan satuttamista ihmisistä. Rennie Airth kuvaa uskottavasti, miten kovat kokemukset sisäänsä koteloinut Madden alkaa palata normaaliin elämään, jopa rohkenee kiintyä jälleen.

Synkän menneisyyden, lempeän maalaismiljöön ja uuden elämän valonkajastuksen varaan kiristyvä jännitys huipentuu huimaan loppuratkaisuun, jossa Maddenin tulevaisuus joutuu vaakalaudalle.

 

Arvioita

”Sietämättömän jännittävä kirja … Kun lukukynnys ylittyy, teos imaisee heti mukaansa romanttisine sivuraiteineen päivineen.”
Marja Sulin, Iltalehti

”Pimeyden virrassa toteutuu yksi hyvän dekkarin perusedellytys: juoni on alusta saakka sellainen, että kirjaa on vaikea jättää kesken. … Airth kirjoittaa toiminnallisia ja eteenpäin rennosti kulkevia lauseita … Vaivattomasti etenevä dialogi saa aikaan sen, että ahdistava aihe kevenee, mutta ei kuitenkaan ala leijailla.”
Saara Kesävuori, Aamulehti

”Pimeyden virta on upea löytö, taitavasti rakennettu rikosromaani. … Rennie Airthin monilla eri tasoilla kulkeva jännitys kestää, kuin lukijaa kiduttavana, kirjan viimeisille riveille. Järkyttävä trilleri.”
Jorma Heinonen, Keskisuomalainen

”Pimeyden virta tyrmää tyylillään, karmii selkäpiitä piinaavalla jännityksellään ja jää vaivaamaan pääkoppaa pitkäksi aikaa. Että esikoiskirja voikin olla näin hyvä ja kirjailija kerralla valmis! …se nousee yleispäteväksi kuvaukseksi sodan mielettömyydestä ja sen seurauksista pitkälle sen jälkeen, kun aseet ovat vaienneet. Airth ei kuitenkaan saarnaa sanomaansa, vaan kirjoittaa yhden kaikkien aikojen komeimmista psykologisista jännäreistä.”
Kai Hirvasnoro, Kansan Uutiset Viikkolehti

”Kiinnostavan päähenkilön, genreen saumattomasti istuvan henkilögallerian ja miljöön sekä taitavan ja uskottavan ajankuvan lisäksi Airthin vahvuus on kekseliään juonen ja jännityksen taitavassa psykologisessa kehittelyssä kohti lopun piinaavia hetkiä, joissa hän vieläpä antaa lukijan pettävästi vähän hengähtää ennen jännityksen uutta huipentumista.”
Outi Karemaa, Ruumiin kulttuuri

”Niin lähellä täysosumaa kuin rikosromaani voi olla – kekseliäs juoni, hiipivää jännitystä ja verrattomia henkilökuvia. Jos luette tänä syksynä vain yhden jännitysromaanin, lukekaa tämä!”
Aftonbladet

”Tyylikäs ja valmis romaani, joka yhdistää englantilaisen maalaiskartanomysteerin ja psykologisen trillerin piinaavan jännityksen. Kyky joka lupaa suuria tulevaisuudessa.”
Val McDermid, Manchester Evening News

”Olisipa jokainen kultakauteen sijoittuva rikosromaani yhtä hyvä kuin tämä.”
Independent on Sunday

”Pimeyden virta on loistava romaani. Ihmiset, miljöö ja tempo saavat minut täysin valtaansa ja vievät 20-luvulle. Kirja on sitä paitsi henkeäsalpaavan jännittävä ja loppuluku, ratkaisu, lyö laudalta lähes kaikki lukemani trillerit.”
Norra Västerbotten

”Airth luo tyhjän ja latautuneen tilan yksilön tekemien rikosten ja sodassa tapahtuvan järjestelmällisen, organisoidun tappamisen väliin. Siihen tilaan hän jättää lukijan yksin tekemään moraalista valintaa.”
Dagens Nyheter

”Taktiikka ja maasto, henki ja henkilöhahmot erottavat näin hyvän jännitysromaanin keskinkertaisesta.”
New York Times