Neitseiden tanssi

Dancing with the Virgins, 2001
Suomennos Risto Raitio
ISBN 952-5410-10-2
Sidottu, 461 s., ilm. 3/2003
Hinta Ovh 29 €
Vuosi 2003

Mustasta koirasta tutulla Peak Districtin kansallispuiston alueella elää legenda neitseistä, jotka rangaistukseksi sapattina tanssimisesta ovat tuomitut jatkamaan tanssiaan ikuisesti. Puistonvartija löytää suositun vaellusreitin varrella olevan yhdeksän neitseen kivikehän keskeltä syksyisenä iltana kymmenennen tanssijan – kuolleena ja kuin tanssimaan aseteltuna.

Vain viikkoja aiemmin on nuori juristi Maggie Crew hädin tuskin välttänyt saman kohtalon. Nummen laidalla olevan yksinäisen maatilan emäntä on löytänyt pahasti viillellyn uhrin, joka ei muista tapahtumista mitään.

Edendalen poliisipiirin eriparinen kaksikko, konstaapeli Ben Cooper ja ylikonstaapeliksi ylennyt Diane Fry, joutuvat jälleen läheiseen yhteistyöhön, joka saa heidän mutkikkaan suhteensa kipinöimään. Cooper tuntee paikat ja ihmiset, toimii usein vaiston varassa ja osuu toisinaan harhaan, Fry tulee suurkaupungista ja työskentelee järjestelmällisen rikospoliisin tavoin. Fryn erikoistehtävänä on houkutella Maggie Crew’n muisti palaamaan, sillä Maggie on nähnyt hyökkääjän silmästä silmään.

Miksi kaikki tapahtui? Vastauksen selvittely vie Cooperin ja Fryn yhä syvemmälle pienintä piirtoa myöten realistiseen kuvaan pikkukaupungeista, kylistä ja maaseudusta asukkaineen.

”Neitseiden tanssi on haastava ja älykäs dekkari. Mysteeri ratkeaa vasta aivan loppumetreillä ja tarinan teemat on esitetty älykkäästi ja tyylikkäästi. Boothilla on taito luoda psykologisen jännitteen lisäksi vaikuttavia kuvauksia.”
Petja Savoila, Keskisuomalainen

”Murhatutkimus on tarinan moottori, jonka ympärille Booth rakentaa kunnianhimoisen, monimutkaisen ja kieltämättä vivahteikkaan korin.”
Janne Mäkelä, Ruumiin kulttuuri

”Huolella mietittyjen henkilöhahmojen lisäksi kirjan parasta antia on miljöökuvaus. Se on hienointa mitä nykykirjallisuudesta löytyy. Ihmisen julma suhde luontoon ja osaltaan toiseen ihmiseen nousee jatkuvasti esiin pitkinä ja lyyrisinä pohdintoina. Myös toiminnan kuvauksen Booth hallitsee…”
Janne Mäkelä, Iisalmen Sanomat

”Stephen Booth … luo aika tavanomaisista aineksista monipolvisen ja tarkkaan harkitun kokonaisuuden. Hypnoottisen tarkka ihmismielen havainnointi ja tarkastelu siivittävät muuten aika hitaasti etenevän tarinan taiturimaisesti yllättävään loppuratkaisuun saakka.”
Pia Nöjd, Etelä-Pohjanmaa

”Tarina kulkee eri tasoilla, siinä on syvyyttä; rikostutkimus kulkee poliisiromaanin normaalia polkua, mutta kerronnassa on latausta yli tavanomaisen. Lukijalle piirtyy täyteläinen kuva nummien syrjäseudusta, maisemineen ja ihmisineen. Kylissä pinnan alla väreilee ja sen tunnelman tekijä välittää lukijalle aitona.”
Tapio Nevala, Lapin Kansa