Musta koira

Black Dog, 2000
Suomennos Risto Raitio
ISBN 952-5410-01-3
Sidottu, 446 s., ilm. 8/2001
Hinta Ovh 28 €
Vuosi 2001

Koiraansa kävelyttämässä ollut Harry Dickinson löytää verisen lenkkitossun. Miksi se on jäänyt kadonnutta viisitoistavuotiasta Laura Vernonia etsiviltä poliiseilta ja poliisikoirilta huomaamatta? Mitä peiteltävää on Vernonien perheellä? Mikä aiheuttaa kyläläisten paheksunnan? Miksi iäkäs Harry ja hänen kaksi ystäväänsä ja ikätoveriansa ovat vastahakoisia auttamaan poliisia? Mitä lintuharrastaja näki?

Kysymyksiin etsitään vastauksia ja salaisuuksien verkkoa selvitetään Pohjois-Englannin Derbyshiressä keskellä Peak Districtin kansallispuistoa. Vähä vähältä valottuu henkilösuhteiden monitasoisuus ja teoille löytyy taustaa.

Poliisi joutuu kuumina kesäpäivinä yllättävän lujille. Nuori konstaapeli Ben Cooper on omaa väkeä, kaikkien tunteman ”poliisi Cooperin” poika. Hän tuntee seudun ja ihmiset, mutta hänenkin aavistuksensa saattavat johtaa väärille jäljille. Kunnianhimoinen konstaapeli Diane Fry on suurkaupungin tyttöjä, mutta on saanut siirron maaseutupiiriin. Ihmiset vierastavat ja maaseudun pimeä yö tulee iholle. Ben ja Diane joutuvat selvittelemään surmaa, mutta myös omia ongelmiaan ja keskinäisiä suhteitaan.

Musta koiran jännitys tiivistyy ja loppuratkaisu pysyy salassa viimeiseen saakka. Ohessa Stephen Booth maalaa suurkaupunkialueiden puristuksessa olevasta turistien suosimasta Peak Districtistä ja sen ihmisistä elävän värikuvan.

Stephen Booth työskenteli pitkään journalistina, viimeksi Pohjois-Englannissa ilmestyvän paikallislehtiryhmän varapäätoimittajana, kunnes romaaniensa menestyksen rohkaisemana ryhtyi päätoimiseksi kirjailijaksi. Musta koira on Boothin esikoisromaani ja on saanut suuren suosion englanninkielisessä maailmassa sekä käännöksenä useissa maissa.

 

Arvioita

”Boothin parasta antia on tiheydessään käsin kosketeltava miljöökuvaus, joka ei rajoitu maisemaan, vaan kattaa kaikki elämän alueet kapakasta karjatilalle, ihmisten puheista poliisiaseman tunnelmiin.”
Tapio Nevala, Lapin Kansa

”Musta koira upottaa hampaansa eikä päästä irti.”
Reginald Hill

”Tässä tiheätunnelmaisessa esikoisteoksessa Stephen Booth tekee Derbyshiren keskikesästä pimeän ja kauhistuttavan kuin keskitalvi.”
Val McDermid

”Booth vaikuttaa erittäin tietoiselta rikoskirjallisuuden perinteestä. Kiinnostavalla tavalla hänen tyylinsä kuvata maailmaa ja ihmisiä tuo mieleen brittiläiset naiskollegat P.D. Jamesin ja Minette Waltersin, mutta ehkä kaikkein eniten amerikkalaisen, kirjansa Englantiin sijoittavan Elizabeth Georgen. … Musta koira on laadukasta, hyvin kirjoitettua ja mielenkiintoista luettavaa…”
Leena Lehtolainen, Ruumiin kulttuuri

”Musta koira on paljon enemmän kuin vain hyvä jännäri. … Päällisin puolin Musta koira on suoraviivainen ja yksityiskohtainen poliisitutkimuksen kuvaus, mutta siinä on monia alatasoja, muun muassa sisäänpäinkääntyneiden kyläyhteisöjen pikkutarkka kartoitus sekä psykologisesti varsin uskottava ja vaivaton henkilökuvien ja ihmissuhdekuvioiden rakentelu. … Itse murhajuoni on äärimmäisen perusteellisesti rakenneltu, ja loppuratkaisu on sekä uskottava että perusteltu, vailla keinotekoisia kiemuroita. … Musta koira on syksyn parhaita dekkarikäännöksiä…”
Pertti Avola, Helsingin Sanomat

”Jo muutaman sivun jälkeen huomaa, että Musta koira on rikoskirjallisuuden huippua. Tarina ei mässäile verellä ja henkilöhahmoista löytyy syvyyttä ja historiaa. Musta koira paljastuu myös tyylikkääksi ihmissuhdekuvaukseksi. Kirjan hyvyys rakentuu yksinkertaisista aineksista: henkilöhahmot ovat riittävän erilaisia ja luontevasti kuvattuja. Lisäksi ympäristön ja luonnon kuvauksella luodaan kiintoisat puitteet kertomukselle.”
Antti Nisula, Savon Sanomat

”Mustassa koirassa sukupuoliroolit on käännetty siten, että maalaispoliisi Cooper on intuitionsa varassa toimiva, äidistään huolehtiva perhepoika kun taas suurkaupungin kasvatti Fry edustaa nykyaikaista, kovaa uraohjusta mustine karatevöineen. … Juonen edetessä roolit kuitenkin murenevat. … Etsivien rikkonainen elämäntilanne toimii siis tässäkin tapauksessa murhamysteeriä sankasti ympäröivänä ilmastona. Kun asetelmaan lisätään englantilainen maalaismiljöö, kyläyhteisön sisäiset moraalikoodit, seksuaalisesti persoonalliset tavat sekä vaikenemisen kulttuuria uhkuva perhedynamiikka, on luvassa turvallisesti rikoskirjallisuuden nykyperinteeseen nojautuva tarina.”
Johanna Rossi, Keskisuomalainen