Musta kirja

The Black Book, 1993
Suomennos Heikki Salojärvi
ISBN 952-5410-13-7
Sidottu, 334 s., ilm. 8/2003
Hinta Ovh 27 €
Vuosi 2003

Komisario John Rebusin läheinen työtoveri ylikonstaapeli Brian Holmes on saanut lähtöpassit naisystävältään, viettää paljon aikaa Elvis-teemaisessa ravintolassa ja saa kovan iskun päähänsä sen takapihalla. Tajuttoman Holmesin muistikirjasta Rebus löytää merkintöjä, jotka viittaavat vuosien takaiseen pahamaineisen hotellin tulipaloon ja raunioista löytyneen kuoliaaksi ammutun miehen arvoitukseen.

Rebus ja uusi naiskonstaapeli Siobhan Clarke selvittelevät Holmesin pahoinpitelyä minkä muilta töiltään ehtivät. Tutkittavana on koronkiskontaa ja muita Edinburghin gangstereiden puuhia – ja lisää paljastuu. Kuvaan tulee kaupungin johtava rikollispomo Morris Gerald Cafferty, jonka Rebus erityisen mielellään auttaisi telkien taakse. Eri tutkimuslinjat alkavat liittyä toisiinsa ja muodostaa kiristyvän verkon, jonka kutomisessa Ian Rankin on niin taitava.

 

Arvioita

”… Blue Moon on suomentanut jälleen niin laadukkaita murhamysteerioita, että tekee mieli kysyä: onko kirjallista elämää dekkareiden ulkopuolella? Leikki sikseen, brittiläinen Ian Rankin on ylettömän suosittu ja palkittu kirjailija niin kotimaassaan kuin muuallakin. Eikä ihme, sillä Rankinin luoma skottilainen rikostarkastaja John Rebus on eronneena ja lievästi tunnevammaisena viskin ystävänä kerrassaan herkullinen arkkityyppi.”
Petja Savoila, Keskisuomalainen

” … Rankin kirjoittaa niin pirullisen hyviä dekkareita, että se näkyy jopa Edinburghin matkailutilastoissa. … Musta kirja on jo neljäs Ian Rankinin Rebus-sarjan suomennos, ja niitä, jotka eivät vielä tätä Britteinsaarten suosituimpiin kuuluvaa rikoskirjailijaa tunne, on ihan paikallaan patistaa kirjastoihin ja kirjakauppoihin.”
Marja Sulin, Iltalehti

”Mustaa kirjaa lukiessa iskee kaukokaipuu: pitäisi päästä Skotlantiin ja mieluiten Edinburghiin, Rankinin rosoiseen ja monitahoiseen kaupunkiin. Skotlantilainen Rankin on noussut Suomessakin dekkarifanien suosikkeihin. Eikä syyttä.”
Tuula Kärki, Kansan Uutiset Viikkolehti

”Rankin hallitsee suvereenisti sen kuinka rikostarinaan voi yhdistää huumorin niin ettei kirja muutu latteaksi. Rankinin kirjojen eräs viehätys piilee juuri vakavan ja koomisen lomittamisessa. … Mustan kirjan lukee hotkimalla. Rebusin hahmoon ihastuu helposti ja lukijakin alkaa kantaa huolta miehen elämästä. Rankinin tuotantoa voi helposti suositella jokaiselle hyvän rikoskirjallisuuden ystävälle.”
Antti Nisula, Savon Sanomat

”Rankinin kuvaamana [Edinburgh] on synkkä, likainen, karu ja kaunis tapahtumaympäristö. .. Jos ankeus ja harmaus ei ala ahdistaa, Rebus on viehättävän äreä ja omapäinen seuralainen.”
Anne-Riitta Isohella, Helsingin Sanomat

”Todellisten paikkojen kuvauksesta on tullut jo joidenkin dekkareiden tavaramerkki, ja rebusit kuuluvat tähän joukkoon, tosin John Rebus on kuitenkin sarjan kiinnostavin valttikortti.”
Kirsi Luukkanen, Ruumiin kulttuuri

”Skottikomisario on helmi. Hänen vaelluksensa rikosten maailmassa ei ole Edinburghin kaupungin matkailutoimiston kynällä kuvattua, mutta kylläpä maisema elää. Ja niin elävät Rankinin ihmisetkin. — Laatutavaraa kannesta kanteen, kuten aikaisemmat.”
Tapio Nevala, Lapin Kansa

”Musta kirja kuten muutkin sarjan dekkarit ovat eräänlaisia kohtauksia komisario Rebusin elämästä, katsauksia komisarion tuon hetkisiin tilanteisiin, ja tällä kertaa keskitytään gangsterin jahtaamisen ympärille. — Todellisten paikkojen kuvauksesta on tullut jo joidenkin dekkarien tavaramerkki, ja rebusit kuuluvat tähän joukkoon, tosin John Rebus on kuitenkin sarjan kiinnostavin valttikortti.”
Kirsi Luukkanen Ruumiin kulttuuri