Kylmääkin kylmempi

Cold Is the Grave, 2000
Suomennos Tiina Ohinmaa
ISBN 952-5410-15-3
Sidottu, 445 s., ilm. 8/2003
Hinta Ovh 29 €
Vuosi 2003

Kuivan kuuman kesän jälkeen rikosylikomisario Alan Banks on juuttunut inhoamiinsa paperihommiin. Pelastus tulee odottamattomalta taholta.

Poliisipäällikkö Jeremiah ”Jimmy” Riddlen tytär Emily on kadonnut kotoaan Yorkshirestä, mutta vanhemmat saavat yllättäen vihiä hänen olinpaikastaan. Muodollinen Riddle inhoaa epäsovinnaista Banksia, mutta ei voi olla tunnustamatta häntä hyväksi rikostutkijaksi. Poliisipäällikkö arvioi, että juuri Banks varmimmin löytäisi Emilyn.

”Yksityisetsivä” Banks matkaa Lontooseen ja suorittaa annetun työtehtävän. Kunnialla? Siitä hän ei ole varma. Jimmy Riddlellä on poliittista kunnianhimoa, eikä hän halua skandaaleja perheeseensä. Mutta henkirikoksen tapahduttua ne eivät ole vältettävissä, ja Riddlen perheen salaisuudet alkavat vääjäämättä kiertyä esiin.

Samaan aikaan Banks ja nuori rikosylikonstaapeli Annie Cabbot tutkivat yrityspuiston yövartijan murhaa. Rikosten ja niiden mahdollisten yhteyksien selvittelyyn lomittuu Banksin ja Cabbotin yksityisen suhteen kehitys.

 

Arvioita

”Alan Banks –jännitysromaanit kerta kaikkiaan ovat tällä hetkellä markkinoilla olevista sarjoista paras. Itse asiassa se voi olla paras brittiläinen romaanisarja sitten Patrick O’Brienin kirjojen. Luepa yksi ja yritä väittää vastaan.”
Stephen King

”Blue Moon on kunnianhimoinen dekkarikustantamo. Yhtään floppia se ei ole julkaissut. … Kylmääkin kylmempi on niitä dekkareita, joissa paha saa palkkansa, joskin mutkan kautta. Lukija saa puhdistavan kokemuksen.”
Arja-Anneli Tuominen, Kansan Uutiset Viikkolehti

”Robinsonin kirjoista tulee mieleen sana ’lukudekkari’. Tarkoitan sanalla sitä, että kirjailija rikosjuonen ohessa maalailee kohtalaisen laveaa kuvaa päähenkilöiden elämästä ja ympäröivästä yhteisöstä … Valistuneella lukijalla on jälleen oiva tilaisuus äänestää rahoillaan laadukkaan käännösdekkarin puolesta.”
Pekka Turunen, Ruumiin kulttuuri

”Teoksen tehokkainta puolta on … perhedraama, jossa pääosaan nousee Banksin esimiehen, menestyneen ja varakkaan poliisipäällikön Riddlen perhe. Robinson kehittelee rikostarinaa yllättävänkin rankkaan ja armottomaan suuntaan, kun menestyksen kulissit alkavat sortua.”
Keijo Kettunen, Helsingin Sanomat

”Juonellisesti Kylmääkin kylmempi on brittiläisen oloinen, laadukas perusdekkari, jossa on sopivasti kerroksia ja käänteitä.”
Marja Sulin, Iltalehti

”Jännääkin jännempi … Kylmääkin kylmempi ja Musta kirja ovat draamallisesti huippuluokkaa, erinomaisesti kerrottuja sekä henkilöhahmoiltaan viihdyttäviä.”
Petja Savoila, Keskisuomalainen