Kuiva kuuma kesä

In a Dry Season, 1999
Suomennos Tiina Ohinmaa
ISBN 952-5410-06-4
Sidottu, 415 s., ilm. 5/2002
Hinta Ovh 28 €
Vuosi 2002

Kuiva kuuma kesä on taiturillisesti kahdella aikatasolla liikkuva dekkari rikoksesta, sen selvittelystä ja elämän iloista ja ongelmista. Sodan jälkeen rakennettu tekojärvi kuivuu ja paljastaa raunioituneen kylän, josta löytyy luuranko. Rikosta selvittää nykyajassa ylikomisario Alan Banks apunaan nuori ylikonstaapeli Annie Cabbot, molemmat eläviä ja todellisia hahmoja. Menneisyyden tasolla kertomusta kuljettaa menestyskirjailijan tilitys, jossa hän kuvaa toisen maailmansodan aikaisen nuoruutensa kipeitä tapahtumia ja erityisesti nuorten naisten elämää pikkukylässä amerikkalaisten lentotukikohdan kupeessa.

Peter Robinson on Kanadaan asettunut britti, joka sijoittaa rikosromaaninsa entiselle kotiseudulleen Pohjois-Englannin Yorkshireen. Kuiva kuuma kesä nosti kokeneen kirjailijan alan eliittiin. Teos sai Yhdysvalloissa Anthony- ja Barry-palkinnot, Ranskassa sille myönnettiin Le Grand Prix de Littérature Policière ja Ruotsissa se valittiin vuoden parhaaksi käännösdekkariksi.

 

Arvioita

”Taitava palapeli, kiehtova lukukokemus.”
Marja Sulin, Iltalehti

”Kuiva kuuma kesä … on tämän vuoden parhaita käännösdekkareita. … Taitavasti Robinson tempaa lukijan tarinan maailmaan, paljastaa salaisuuksia sopivassa tahdissa ja nostaa esiin uusia arvoituksia, jotka vaativat ratkaisua ja pitävät jännitystä yllä.”
Keijo Kettunen, Helsingin Sanomat

”Kunnon kirjailijan tavoin Robinson on tehnyt päähenkilöstään kokonaisen hahmon, joka moneen kertaan, monen kirjailijan kuvaamana tutuksi tulleesta työympäristöstään, keski-ikäisyydestään ja elintavoistaan huolimatta on kliseistä vapaa. Sama pätee Banksin apulaisena toimivaan nuoreen ylikonstaapeli Annie Cabbotiin.”
Tapio Nevala, Lapin Kansa

”Täsmällisesti [palkinnoin] mitattava menestys tuntuu oikealta ja kohtuulliselta. Monien aikatasojen ja kertojanäkökulmien käyttäjänä Robinson on taituri , jonka ratkaisut noin vain kerrottuna saattavat kuulostaa pinnistetyltä, mutta käytännössä toimivat kuitenkin sujuvasti ja jännitystä luoden. ”
Risto Hannula, Ruumiin kulttuuri

”Kuiva kuuma kesä on genressään jopa hohdokas helmi.”
Jorma Heinonen, Keskisuomalainen

”Kirjassa on samanlaista imua kuin saman kustantajan viime syksyisessä mestarilaukauksessa Stephen Boothin Mustassa koirassa. Robinson vie kertomusta eteenpäin monella tasolla ja vakuuttavasti. Hän pitää langat niin hyvin kurissa, että lukija ei voi kuin nauttia kyydistä.”
Antti Nisula, Savon Sanomat

”Kuiva kuuma kesä on taitava kahden juonen rinnakkainen kuljetus, jossa eri aikatasot yhtyvät vasta kirjan lopussa. Lukija saa nauttia elävistä ihmisistä ja kahdesta ajankuvasta.”
Marja Kuparinen, Kirkko ja kaupunki

”Kuiva kuuma kesä liikkuu upeasti kahdella aikatasolla.”
Jaana Karjalainen, Hyvinkään Sanomat

”Kuivan kuuman kesän juoni on tyylikäs, menneisyys ja nykyisyys lomittuvat sopivasti.”
Arja-Anneli Tuominen, Kansan Uutisten Viikkolehti

”Tällä ovelalla murha-arvoituksella Peter Robinson on saanut läpimurtonsa.”
Ian Rankin

”Peter Robinsonin taitavista käsistä lähtee huolellisesti piirrettyjen henkilökuvien varaan rakennettu monikerroksinen jännityskertomus.”
Michael Connelly

”Kirjailijat kaivelevat menneisyyttä, mutta harvoin he saavuttavat tässä surumielisessä työssä sellaisen herkkyyden kuin Peter Robinson Kuivassa kuumassa kesässä.”
New York Times Book Review

”Ja yksi hyvä ja kesään nimensä puolesta sopiva on Peter Robinsonin Kuiva kuuma kesä. Se on minulla juuri nyt kesken ja se vaikuttaa todella omaperäiseltä. Se saa todella heikentyä loppua kohden, että pettyisin.”
Keijo Kettunen STT:n kesädekkarihaastattelussa