Kalman asialla

Mortal Causes, 1994
Suomennos Heikki Salojärvi
ISBN 952-5410-22-6
Sidottu, 318 s. Ilm. 8/2004
Hinta Ovh 27 €
Vuosi 2004

Edinburghin festivaalin aikaan maanalaisesta holvista löytyy nuori mies tapettuna. Tekotapa viittaa teloitukseen ja terroristiryhmään. Suunnitteleeko se iskua?
Komisario John Rebus siirretään keskusrikospoliisin avuksi, ja myös turvallisuuspalvelu Lontoossa osoittaa kiinnostusta. Jäljet johtavat protestanttien ja katolisten väkivaltaisiin kiistoihin. Pohjois-Irlannin tilanteella on kytkentänsä Skotlantiin ja Atlantin taakse.

Rebusin telkien taakse toimittamalla suurgangsterilla Morris Gerald Caffertylla on rooli tässäkin näytelmässä, ja vieläpä hyvin henkilökohtainen. Kun Rebus kohtaa hämärämiehet, tilanne on vähintään räjähdysherkkä.

Ian Rankinin kirjojen yhä kiehtovammiksi verkoiksi punotut juonet ja hänen lakonisen tyylisä vähäeleinen huumori saavat koko ajan lisää ystäviä. Rankinin vanhempaa tuotantoa myydään Britanniassa pokkareina vuosittain yli puoli miljoonaa kappaletta, ja samaan aikaan kun Kalman asialla ilmestyy Suomessa, ilmestyy Britanniassa uutuus, jonka ensimmäinen kovakantinen painos on ennätykselliset 250 000 kappaletta.